Ilmu Tidak Mengenal Usia, Ayah Dua Anak Duduki PT3-Rantau Panjang, Kelantan

Seorang kakitangan Majlis Daerah Pasir Mas (MDPM) tidak menyangka dapat menduduki peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) ketika berusia 37 tahun.

exam

Faizul Abdul Rahman, berkata, atas faktor tuntutan kerja, dia terpaksa menduduki peperiksaan PT3 bersama empat lagi rakannya di salah sebuah sekolah dekat sini.

Anak keempat dari tujuh beradik ini berkata, lahir dalam keluarga kurang berkemampuan menyebabkan dia terpaksa berhenti sekolah selepas tamat tingkatan satu.

Disebabkan itu katanya, dia tidak dapat menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Saya sempat buat persiapan awal dan ulang kaji pelajaran bersama rakan-rakan sebelum menduduki peperiksaan, malah saya pergi kelas tambahan hampir setahun.

“Selain baca buku teks, saya beli buku latihan dan buat latih tubi kerana tanpa ulang kaji, ia bukan sesuatu yang mudah,” katanya.

Menurut Faizul, ia agak mencabar namun dia berjanji untuk melakukan yang terbaik demi kerjaya selain mahu membanggakan isteri serta dua anaknya.

Sementara itu, Setiausaha MDPM, Muhamad Zaidi Mat Jusoh berkata, seramai 28 kakitangan MDPM dikehendaki mengambil peperiksaan PT3 bagi memenuhi syarat pengambilan pekerja tetap.

Selain Faizul, katanya, calon PT3 termuda yang juga kakitangan MDPM berusia 24 tahun manakala tertua berumur 51 tahun dan mereka menduduki peperiksaan berkenaan di sekolah-sekolah terpilih sekitar Pasir Mas dan Rantau Panjang.

“Walaupun menduduki peperiksaan PT3 ketika di usia agak lanjut, tapi saya percaya mereka mampu buat yang terbaik dan mendapat keputusan cemerlang,” katanya.

Sumber:Sinar Harian

Kontribusi oleh : Freddie Aziz Jasbindar
Editor & founder orangperak.com
Hantarkan artikel dan penulisan anda dengan:
  • emailkan ke botalaboratory[at]gmail.com atau
  • whatsapp ke nombor 014 605 0005
PERINGATAN: Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.